Proměny zemědělství a potravinového systému: nové postupy, prostory a směry
Výzkum se v této tematické oblasti zaměřuje na geografii zemědělství a produkci potravin. Analyzuje jejich prostorovou i
společenskou dynamiku v městském, příměstském a venkovském kontextu. Zkoumáme modely produkce a spotřeby potravin v různých geografických a
sociokulturních podmínkách. Na základě spolupráce s různými zúčastněnými stranami (např. zemědělci, zahrádkáři, výrobci potravin, nevládními
organizacemi) se snažíme prohlubovat znalosti o udržitelných potravinových systémech a podporovat mezioborovou spolupráci.
PROJEKTY
Udržitelná produkce a spotřeba potravin; Akademie věd České republiky, Strategie AV21, 2025—2029
Evidence krajinného dědictví cukrovarnictví v českých zemích a podpora všeobecné informovanosti veřejnosti o jeho přítomnosti v současné krajině; Ministerstvo kultury – NAKI, DH23P03OVV065, 2023—2027
European Citizen Science; Horizon, 101058509, 2022—2026
Potraviny pro budoucnost; Akademie věd České republiky, Strategie AV21, 2020—2024
Network on water-energy-food nexus for a low-carbon economy
in Europe and beyond – NEXUSNET; COST Action CA20138, 2022—2025
Posílení resilience venkova prostřednictvím aktivizace lokálních aktérů a vlastníků půdy; TAČR, TL03000007, 2020—2023
Povaha a dynamika lokálních konfliktů o využití území v polyracionálním prostředí;
GAČR, GA20-11782S, 2020—2022
Mezi deagrizací a perforovaným rozvojem venkovského prostoru: Hledání struktur v rozvoji post-komunistických zemědělských nemovitostí;
GAČR, 19-23870S, 2019—2021
VYBRANÉ PUBLIKACE
- Konečný, O., Šerý, O., Zavadil, T., Duží, B., Kozumplíková,
A., Trojan, J., Martinát, S., Novák, R., Kotek, O., Lehejček, J.
(2024): Adapting rural communities to climate change: The
undervalued potential of agricultural land. Journal of Rural
Studies, 111, 103391. Doi:
10.1016/j.jrurstud.2024.103391 (IF 2023 = 5.1; Q1/AIS)
- Smutná, Z., Vávra, J., Duží, B. (2024): An insight into
market and non-market alternative food networks in Czechia
during Covid-19 and beyond. Frontiers in Nutrition, 11, 1327308.
Doi:
10.3389/fnut.2024.1327308 (IF 2023 = 4; Q2/AIS)
- Navrátil, J., Martinát, S., Hewitt, R. J., Frazier, R. J.,
Klusáček, P., Škrabal, J., Krejčí, T., Osman, R., Pícha, K.
(2023): Community Landscape Preferences for Reuse of Soviet-Era
Post-Agricultural Brownfields—What's the Difference? Rural
Sociology, 88(2), 362—391. Doi: 10.1111/ruso.12479
(IF 2023 = 2.3; Q2/AIS)
- Duží, B., Fanfani, D., Martinát, S. (2023): Evolving local
agrifood initiatives within a territorial agrifood system: the
case of Prato Province, Italy. Agroecology and Sustainable Food
Systems, 47(2), 239—272. Doi:
10.1080/21683565.2022.2138673 (IF 2023 = 2.4; Q2/AIS)
- Navrátil, J., Martinát, S., Frazier, R.J., Klusáček, P., van
der Horst, D., Škrabal, J., Krejčí, T., Osman, R., Pícha, K.,
Dvořák, P. (2023): Preference and paradox: Local residents’
perspectives on the reuse of post-agricultural brownfield sites.
Sociologia Ruralis, 63(3), 514—543. Doi: 10.1111/soru.12418
(IF 2023 = 3.2; Q1/AIS)
- Millard, J., Sturla, A., Smutná, Z., Duží, B., Janssen, M.,
Vávra, J. (2022): European Food Systems in a Regional
Perspective: A Comparative Study of the Effect of COVID-19 on
Households and City-Region Food Systems. Frontiers in
Sustainable Food Systems, 6, 844170. Doi:
10.3389/fsufs.2022.844170 (IF 2022 = 4.7; Q1/AIS)
- Fanfani, D., Duží, B., Mancino, M., Rovai M. (2022):
Multiple evaluation of urban and peri-urban agriculture and its
relation to spatial planning: The case of Prato territory
(Italy). Sustainable Cities and Society, 79, 103636. Doi:
10.1016/j.scs.2021.103636 (IF 2022 = 11.7; Q1/AIS)
- Navrátil, J., Krejčí, T., Martinát, S., Frazier, R.J.,
Klusáček, P., Pícha, K., Škrabal, J., Osman, R. (2021):
Variation in brownfield reuse of derelict agricultural premises
in diverse rural spaces. Journal of Rural Studies, 87,
124—136. Doi:
10.1016/j.jrurstud.2021.09.004 (IF 2021 = 5.157; Q2/AIS)
- Klusáček, P., Navrátil, J., Martinát, S., Krejčí, T., Golubchikov, O., Pícha, K., Škrabal, J., Osman, R. (2021): Planning for the future of
derelict farm premises: From abandonment to regeneration? Land Use Policy, 102,
105248.
Doi:
10.1016/j.landusepol.2020.105248 (IF 2021 = 6.189; Q2/AIS)
- Vaishar, A., Šťastná, M., Zapletalová, J., Nováková, E.
(2020): Is the European countryside depopulating? Case study
Moravia. Journal of Rural Studies, 80, 567—577. Doi:
10.1016/j.jrurstud.2020.10.044 (IF 2020 = 4.849; Q2/AIS)
- Hruška, V., Konečný, O., Smutná, Z., Duží, B. (2020):
Evolution of alternative food networks in an old industrial
region of Czechia. Erdkunde, 74(2), 143—159. Doi:
10.3112/erdkunde.2020.02.04 (IF 2020 = 2.184; Q3/AIS)
- Vávra, J., Megyesi, B., Duží, B., Craig, T., Klufová, R., Lapka, M., Cudlínová, E. (2018): Food Self-provisioning in
Europe: An Exploration of Sociodemographic Factores in Five Regions. Rural Sociology, 83(2), 431—461. Doi:
10.1111/ruso.12180 (IF 2018 = 1.87;
Q2/AIS)
- Tóth, A., Duží, B., Vávra, J., Supuka, J., Bihuňová, M., Halajová, D., Martinát, S., Nováková, E. (2018): Changing
patterns of allotment gardening in the Czech Republic and Slovakia. Nature
+ Culture, 13(1), 162—188. Doi:
10.3167/nc.2018.130108 (IF 2018 = 0.724;
Q2/AIS)
- Duží, B., Frantál, B., Simon Rojo, M. (2017): The geography of urban agriculture. New trends and challenges. Moravian
Geographical Reports, 25(3), 130—138. Doi:
10.1515/mgr-2017-0012 (IF 2017 = 1.435;
Q4/AIS)
SPOLUPRÁCE
MEDIÁLNÍ VÝSTUPY
Časopisy: Selská revue, Moderní obec, Retail News, Zahrádkář, Poctivě vyrobené atd.