Proměny zemědělství a potravinového systému: nové postupy, prostory a směry

    Výzkum se v této tematické oblasti zaměřuje na geografii zemědělství a produkci potravin. Analyzuje jejich prostorovou i společenskou dynamiku v městském, příměstském a venkovském kontextu. Zkoumáme modely produkce a spotřeby potravin v různých geografických a sociokulturních podmínkách. Na základě spolupráce s různými zúčastněnými stranami (např. zemědělci, zahrádkáři, výrobci potravin, nevládními organizacemi) se snažíme prohlubovat znalosti o udržitelných potravinových systémech a podporovat mezioborovou spolupráci.

    Výzkumný tým Bývalí členové týmu
    Mgr. Barbora Duží, Ph.D. Stanislav Martinát
    RNDr. Jakub Trojan, Ph.D., MBA Josef Navrátil
    Mgr. Petr Klusáček, Ph.D. Jana Zapletalová
    Mgr. Tomáš Krejčí, Ph.D.  
    Mgr. Petr Dvořák, Ph.D.
    Mgr. Eva Nováková  

PROJEKTY
VYBRANÉ PUBLIKACE

  • Konečný, O., Šerý, O., Zavadil, T., Duží, B., Kozumplíková, A., Trojan, J., Martinát, S., Novák, R., Kotek, O., Lehejček, J. (2024): Adapting rural communities to climate change: The undervalued potential of agricultural land. Journal of Rural Studies, 111, 103391. Doi: 10.1016/j.jrurstud.2024.103391 (IF 2023 = 5.1; Q1/AIS)
  • Smutná, Z., Vávra, J., Duží, B. (2024): An insight into market and non-market alternative food networks in Czechia during Covid-19 and beyond. Frontiers in Nutrition, 11, 1327308. Doi: 10.3389/fnut.2024.1327308 (IF 2023 = 4; Q2/AIS)
  • Navrátil, J., Martinát, S., Hewitt, R. J., Frazier, R. J., Klusáček, P., Škrabal, J., Krejčí, T., Osman, R., Pícha, K. (2023): Community Landscape Preferences for Reuse of Soviet-Era Post-Agricultural Brownfields—What's the Difference? Rural Sociology, 88(2), 362—391. Doi: 10.1111/ruso.12479 (IF 2023 = 2.3; Q2/AIS)
  • Duží, B., Fanfani, D., Martinát, S. (2023): Evolving local agrifood initiatives within a territorial agrifood system: the case of Prato Province, Italy. Agroecology and Sustainable Food Systems, 47(2), 239—272. Doi: 10.1080/21683565.2022.2138673 (IF 2023 = 2.4; Q2/AIS)
  • Navrátil, J., Martinát, S., Frazier, R.J., Klusáček, P., van der Horst, D., Škrabal, J., Krejčí, T., Osman, R., Pícha, K., Dvořák, P. (2023): Preference and paradox: Local residents’ perspectives on the reuse of post-agricultural brownfield sites. Sociologia Ruralis, 63(3), 514—543. Doi: 10.1111/soru.12418 (IF 2023 = 3.2; Q1/AIS)
  • Millard, J., Sturla, A., Smutná, Z., Duží, B., Janssen, M., Vávra, J. (2022): European Food Systems in a Regional Perspective: A Comparative Study of the Effect of COVID-19 on Households and City-Region Food Systems. Frontiers in Sustainable Food Systems, 6, 844170. Doi: 10.3389/fsufs.2022.844170 (IF 2022 = 4.7; Q1/AIS)
  • Fanfani, D., Duží, B., Mancino, M., Rovai M. (2022): Multiple evaluation of urban and peri-urban agriculture and its relation to spatial planning: The case of Prato territory (Italy). Sustainable Cities and Society, 79, 103636. Doi: 10.1016/j.scs.2021.103636 (IF 2022 = 11.7; Q1/AIS)
  • Navrátil, J., Krejčí, T., Martinát, S., Frazier, R.J., Klusáček, P., Pícha, K., Škrabal, J., Osman, R. (2021): Variation in brownfield reuse of derelict agricultural premises in diverse rural spaces. Journal of Rural Studies, 87, 124—136. Doi: 10.1016/j.jrurstud.2021.09.004 (IF 2021 = 5.157; Q2/AIS)
  • Klusáček, P., Navrátil, J., Martinát, S., Krejčí, T., Golubchikov, O., Pícha, K., Škrabal, J., Osman, R. (2021): Planning for the future of derelict farm premises: From abandonment to regeneration? Land Use Policy, 102, 105248. Doi: 10.1016/j.landusepol.2020.105248 (IF 2021 = 6.189; Q2/AIS)
  • Vaishar, A., Šťastná, M., Zapletalová, J., Nováková, E. (2020): Is the European countryside depopulating? Case study Moravia. Journal of Rural Studies, 80, 567—577. Doi: 10.1016/j.jrurstud.2020.10.044 (IF 2020 = 4.849; Q2/AIS)
  • Hruška, V., Konečný, O., Smutná, Z., Duží, B. (2020): Evolution of alternative food networks in an old industrial region of Czechia. Erdkunde, 74(2), 143—159. Doi: 10.3112/erdkunde.2020.02.04 (IF 2020 = 2.184; Q3/AIS)
  • Vávra, J., Megyesi, B., Duží, B., Craig, T., Klufová, R., Lapka, M., Cudlínová, E. (2018): Food Self-provisioning in Europe: An Exploration of Sociodemographic Factores in Five Regions. Rural Sociology, 83(2), 431—461. Doi: 10.1111/ruso.12180 (IF 2018 = 1.87; Q2/AIS)
  • Tóth, A., Duží, B., Vávra, J., Supuka, J., Bihuňová, M., Halajová, D., Martinát, S., Nováková, E. (2018): Changing patterns of allotment gardening in the Czech Republic and Slovakia. Nature + Culture, 13(1), 162—188. Doi: 10.3167/nc.2018.130108 (IF 2018 = 0.724; Q2/AIS)
  • Duží, B., Frantál, B., Simon Rojo, M. (2017): The geography of urban agriculture. New trends and challenges. Moravian Geographical Reports, 25(3), 130—138. Doi: 10.1515/mgr-2017-0012 (IF 2017 = 1.435; Q4/AIS)


SPOLUPRÁCE



MEDIÁLNÍ VÝSTUPY